UZ Antwerpen verbetert ziekenhuishygiëne met Medigenic

Over UZ Antwerpen

Het UZA is een universitair centrum voor topklinische en klantvriendelijke patiëntenzorg, hoogwaardige academische opleiding en grensverleggend wetenschappelijk onderzoek met een belangrijke internationale dimensie. In het UZA werken zo’n 2800 medewerkers, waaronder 400 artsen en 1400 verpleegkundigen. Jaarlijks overnachten hier meer dan 27.000 patiënten.

De uitdaging

Om patiëntveiligheid te bevorderen en infectiepreventie te ondersteunen promoot het UZA al jaren een goede handhygiëne bij artsen en verpleegkundigen. Vanaf 2009 voert de dienst ziekenhuishygiëne actief campagne rond handhygiëne bij de gezondheidswerkers. ICT coördinator in het UZA, Nick Geybels, heeft zich in 2013 bezig gehouden om ook de randvoorwaarden voor handhygiëne te verbeteren: het vervangen van apparaten die veelvuldig met de handen in contact komen door soortgelijke apparaten die eenvoudig en met regelmaat te desinfecteren zijn. Te beginnen met een klassieker: het toetsenbord. “Zeven jaar geleden, toen we van start gingen met het PDMS project, hadden we al afwasbare toetsenborden gekozen. Deze hadden echter het nadeel dat er nog altijd vuil onder de toetsen kon ophopen. Voor zorgvuldig reinigen moest het toetsenbord ook altijd uit de box worden verwijderd en dat is bij isolaties altijd een probleem. Resultaat was dat de toetsenborden niet regelmatig werden gereinigd. Ziekenhuishygiëne heeft hierop, terecht, opmerkingen gemaakt en gevraagd om een beter alternatief te zoeken”. Aldus Nick Geybels.

De oplossing

“We hebben uitvoerig getest met verschillende modellen. Uiteindelijk is de keus gevallen op Medigenic omdat dit keyboard met het vlakke oppervlak volledig tegemoet komt aan onze eisen. Daarnaast vinden de gebruikers het keyboard ook nog eens een prettig om op te typen. Inmiddels hebben wij zo veel mogelijk werkplekken uitgerust met een Medigenic keyboard op de afdelingen waar de omstandigheden het meest kritiek zijn: Intensive care, neonatologie, operatie- en verkoeverkamers”. Vertelt Nick Geybels.

Overig nieuws

Gratis testen

Gratis testen

Wil jij één van onze medische toetsenborden gratis uitproberen voor 30 dagen? Dat kan!